Ga naar content

Het nut en de noodzaak van een juist afwateringssysteem

Vorige Bouwen en renoveren: Veiligheid boven alles
Volgende Nieuw: RS Maatwerk

Het nut en de noodzaak van een juist afwateringssysteem

Een hygiënische antislip vloer, waar mensen veilig op kunnen werken en die ook eenvoudig schoon kan worden gehouden, is voor alle bedrijven in de voedingsmiddelen industrie essentieel. Maar ook restaurants en bakkerijen bijvoorbeeld. Afhankelijk van zowel het water als vuil, dat tijdens de productie en schoonmaak wordt gebruikt en afgevoerd, is een goed afwateringssysteem noodzakelijk. In deze blog leggen we graag uit waarop gelet moet worden en welke systemen het reinigingsproces vereenvoudigen. 

Waterhoeveelheid
Voordat wij adviseren welk afwateringssysteem passend is bij een bepaald bedrijfsproces, stellen we vast welke hoeveelheid water er binnen een vastgestelde tijd bij de bedrijfsprocessen moet worden afgevoerd. Op basis hiervan wordt bepaald welke capaciteit het waterslot in de put minimaal moet hebben. Hierbij is het goed om te weten dat de afmetingen van de goten niet groter hoeven te zijn, dan de put kan afvoeren. Een extra (grote) put plaatsen verhelpt het probleem van de afwatering dan eerder.

Productafval en temperatuur
Na het bepalen van de hoeveelheid water die moet worden afgevoerd, wordt gekeken naar het productafval; ook dat moet via de afvoer kunnen worden weggespoeld. We letten daarnaast op de temperatuur in de ruimte en die van het water tijdens de schoonmaak, want temperatuur speelt zeker een belangrijke rol. De materiaalkeuze is afhankelijk van de producten en ook of er chemie moet wordt gebruikt tijdens de productie en/of schoonmaak.

Gootafwerking
Afhankelijk van het gebruik wordt bepaald welke soort roosterafwerking  op de goten moet worden geplaatst: met sleuven, een plaatrooster of mazenrooster, of juist een strippen- of staafrooster. Ook is er een speciaal HygienePro rooster beschikbaar. Het type rooster hangt ook af van de belasting die nodig is om bepaalde transportmiddelen over de goten te laten rijden. Alle roosters verschillen in waterdoorlaat, belasting en reinigbaarheid. Uiteraard verschilt de afwerking ook qua esthetiek.

Hygiëne
Vooral in de voedselverwerkende industrie is een omgeving met uitstekende hygiëne ontzettend belangrijk. Dat kan worden bereikt met speciale RVS putten en goten waarvan de afwatering zo is ontworpen dat stilstaand water - en daarmee de groei van bacteriën - wordt voorkomen. Hierdoor wordt het risico op besmettingen van levensmiddelen voorkomen en wordt zowel productiewater als schoonmaakwater efficiënt en veilig afgevoerd. Kies daarom voor een afwateringssystemen dat is ontworpen volgens de richtlijnen van EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group). RS Maatwerk heeft ten aanzien van de EHEDG hoofdstuk 44 een adviserende rol.

Vuilkorven en stanksloten
Een vuilkorf in de put zorgt ervoor dat het afval van het water wordt gescheiden. De grootte en mate van doorlaat zijn naar keuze inzetbaar. Een stankslot houdt vervelende geuren vanuit de riolering tegen. Het juiste stankslot is gemakkelijk te reinigen - altijd tweedelig - en wordt boven in de put geplaatst.

PU omkanting
Om de hygiëne te waarborgen, is het van belang dat er geen kieren of naden ontstaan tussen de RVS afwatering en de vloer. Een project met RS Maatwerk biedt daarom standaard versterkte PU omkanting van minimaal 18 mm hoogte. Deze met PU kunststof gevulde randen zorgen ervoor dat er een naadloze afwerking is waardoor er geen vuil of bacteriën kunnen ophopen. Ook adviseren we installatie profielen toe te passen, die de verankering van de naadloze vloer garandeert. Voordeel hiervan is dat de verankering niet hoeft te worden ingeslepen en dat vervormingen van de randen alsook scheurvormingen voorkomen worden.

Een goede reiniging
Een werkvloer wordt elke dag intensief gereinigd. Een goed afwateringssysteem is essentieel om productiewater en schoonmaakwater efficiënt en veilig af te voeren. Vooral in de dranken- en voedingsmiddelenindustrie is grondige reiniging noodzakelijk om door temperatuurverschillen, vloeistoffen, afvalresten, slachtresten, eiwitten, vuilwater, zuren, pulp en vetten bacteriegroei te voorkomen. RS Maatwerk adviseert afwateringssystemen zoals putten en goten van Blücher, omdat die zelfreinigend zijn en daarmee de groei van bacteriën afremt. Daarnaast zijn de roosters open aan de zijkanten, waardoor er geen afvalresten op de vloer blijven liggen en door de ronde hoeken kan er geen ophoping van vuil of bacteriën ontstaan.

Of je nu bier brouwt, vruchtensappen perst, plantaardige snacks produceert, kippen slacht of vleeswaren of groenten snijdt; dat doe je met passie voor je product en wil je met een zo goed mogelijke kwaliteit leveren. Overal zit een verhaal achter, is er beleving en kennis nodig. Datzelfde heeft RS Maatwerk met putten en goten.  

Vorige Bouwen en renoveren: Veiligheid boven alles
Volgende Nieuw: RS Maatwerk