Ga naar content
Vorige Nieuw: RS Maatwerk
Volgende Tips voor een veilige werkvloer

De vloer is een sfeerbepalende factor in een ruimte. Daarom wordt bij de keuze voor een nieuwe vloer veelal in eerste instantie gefocust op de esthetische waarde van een product: is het een mooie vloer? Gelukkig zijn er mooie vloeren in overvloed. Op het moment van oplevering zeer zeker. Waar wij in dit blog echter de aandacht voor willen vragen, is om in een vroegtijdig stadium na te denken over de precieze gebruikerseisen. Want juist het gebruik door de tijd heen zal een grote stempel drukken op het gebruiksgemak én de duurzaamheid van een vloer. 

Wij vragen daarom altijd eerst waarvoor een vloer precies bedoeld is. Soms levert dat vragende blikken op. Want een eindgebruiker heeft altijd bepaalde verwachtingen van een vloer, maar laat zich bij een niet vraag gestuurde keuze graag leiden naar het mooiste proefvlakje. Logisch, want het oog wil ook wat. Het is verleidelijk om voor een mooi ogend product te kiezen. Wij vinden het daarom onze taak om ook door te vragen naar de kwaliteit en functionaliteit die van een vloer verwacht wordt. Om te voorkomen dat een klant zomaar in de valkuil van de mooiste vloer valt…

Bekijk meer dan een monster
Tijdens verkoopgesprekken worden vaak allemaal verschillende kleine proefvlakjes (monsters) van vloeren bekeken. Maar zoals het ook werkt bij het uitkiezen van de muurkleur vanaf een kleurenwaaier: in het echt is de kleur toch nog even anders dan op dat kleine vlakje van 3 bij 3. Ons advies is om na een eerste verkennend gesprek met uitleg over de verschillende type vloeren en het bekijken van kleine monsters daadwerkelijk bij een vloer te gaan kijken zoals die in de dagelijkse praktijk gebruikt wordt. Door bij een bedrijf in dezelfde tak van sport de vloer/vloeren te bekijken, wordt pas echt een goed beeld verkregen. Bovendien kan de eindgebruiker dan zelf vertellen hoe de vloer bevalt. Neem de tijd om de esthetische uitstraling in de praktijk goed te bekijken.


"Tip: Bekijk voor aankoop vloeren die in gebruik zijn bij collega’s in de branche, om een goed beeld te krijgen van zowel de esthetische uitstraling als de functionaliteit."

Vraag om een goede uitleg

Voordat u een keuze maakt voor een bepaalde vloer is het belangrijk dat u uitleg hebt gekregen over: 

  • De functionaliteit van de vloer
  • De esthetische voorkeuren
  • De levensduur van verschillende vloeren
  • De antislipwaarde van een vloer
  • De mate van reinigbaarheid van een vloer
  • De snelheid waarmee de vloer kan worden geproduceerd
  • De belastbaarheid van een vloer
  • En natuurlijk de kleur en prijs.
Kunststof bedrijfsvloer

Langere termijn visie

Een vloer ligt voor jaren, zo niet decennia, in een bepaalde ruimte. Het vervangen ervan is een flinke investering en ‘gedoe’, dus is het extra belangrijk de juiste keuze te maken. Functionaliteit en kwaliteit is voor de lange termijn dus minstens zo belangrijk als esthetiek. Als de esthetische uitstraling van een vloer erg belangrijk is, dan betekent dit vaak ook dat er 'voorzichtig' moet worden omgesprongen met het eindproduct. Hoe meer een vloer belast moet kunnen worden en hoe langer men plezier van de vloer wil hebben, hoe vaker de functionaliteit boven de esthetische waarde van een vloer verkozen. 

Praktijkvoorbeeld functionele vloer
Een cementgebonden pantserdekvloer is qua esthetiek niet de allermooiste vloer. Om het geheel wat op te leuken, wordt daarom voorgesteld om een kleurtje toe te voegen aan het cement. Door de cementreactie komt daarmee ook kalk vrij en dit geeft de nieuwe vloer na oplevering nog niet meteen een heldere kleur. De eindgebruiker heeft het idee dat er een andere vloer is gelegd dan is uitgekozen. Door de vloer goed in gebruik te nemen, zal deze in de loop van de tijd mooier worden. Conclusie: een functionele vloer wordt gedurende het gebruik doorgaans esthetisch mooier en is zo sterk dat deze decennia lang dagelijks zwaar belast kan worden. 


Praktijkvoorbeeld esthetische vloer

Er wordt gekozen voor een mooie vloer: Mooie vaste RAL-kleur, hoge glans, een gelikt product dat er prachtig uitziet als de vloer klaar is. Bij oplevering is de eindgebruiker erg tevreden over de kwaliteit en uitstraling. Maar na ingebruikname ontstaan er snel krassen, er ontstaan lelijke plekken en het paradepaardje van het bedrijf wordt liever niet meer vertoond. Conclusie: voor aankoop is niet goed doorgesproken wat de mate van belastbaarheid van de vloer moest zijn. Zware, schuivende of vallende lasten zijn doorgaans funest voor 'blinkende en glimmende' vloeren. Bij een lichte belasting kunnen deze vloeren daarentegen een waardevolle esthetische toevoeging zijn voor een ruimte.Samengevat
Het is belangrijk om bij de keuze voor een nieuwe industrievloer breed te oriënteren en om goed advies te vragen over de functionaliteit. Bekijk projecten waar vloeren al ruime tijd gebruikt worden. Door even rond te vragen, of zelf een kijkje te nemen bij een van de referenties van de Ruys Groep kan een prima beeld worden verkregen. Pas na grondig vooronderzoek en het bekijken van verschillende vloeren die dagelijks gebruikt worden, is het mogelijk om de juiste keuze te maken

Hein Steeman algemeen manager De Bedrijfsvloer

Contact

Neem voor vrijblijvend advies over de beste vloer voor uw bedrijf contact met ons op.
Hein Steeman, algemeen manager De Bedrijfsvloer
Vorige Nieuw: RS Maatwerk
Volgende Tips voor een veilige werkvloer