Ga naar content
Vorige Een goede vloercalculatie
Volgende Over antislip vloeren, vloeren op afschot en supervlakke vloeren

Afwerkvloeren worden verlegd als het gebouw wind- en waterdicht is. De meeste wanden zullen staan als de vloer gelegd wordt. Maar hoe de vloer tegen de wand beëindigd wordt, of hoe de vloer bijvoorbeeld eindigt bij een docklevel of overheaddeur, heeft zowel functionele als esthetische voorkeuren. 

Er zijn een aantal mogelijkheden om de vloer tegen een wand te beëindigen. Als er niks wordt gevraagd, wordt er vlak en “koud” tegen de wand aan gewerkt. Dan is er geen hechting tussen wand en vloer en dus zal er vanwege krimp een zeer kleine naad tussen wand en vloer ontstaan. Dit is ook het geval bij de kruip van beton: met de tijd zal beton toenemend en blijvend vervormen bij gelijkblijvende belasting.


Een naadloze plint
Bij voedselverwerking en in natte ruimtes is er eigenlijk altijd een noodzaak om bij de aansluiting van vloer naar wand te kiezen voor een naadloze ronde hoek met plint. Met beton is dit niet mogelijk. Met kunststof kan dit tot praktisch 0 uitlopen en met cementgebonden vloeren zal er een profiel nodig zijn om een minimum dikte van verticaal werk te halen.


MARGIA GRANIET bedrijfsvloer Slagerij Hoff
Stootpalen en wandbescherming
Voor de functionaliteit kan het ook betekenen dat er een noodzaak is om de wand te beschermen tegen het vele verkeer. Bijvoorbeeld door stootpalen te plaatsen, of door langs de hele wand speciale stootbanden te monteren. De Ruys Groep heeft inmiddels een uitgebreid assortiment aan mogelijkheden en een eigen vestiging die RVS maatwerk kan leveren. 


Een vloerovergang

Waar de ene vloer moet overlopen in een andere, bijvoorbeeld omdat een bestaande vloer niet vervangen hoeft te worden, of van de ene ruimte naar de andere, kan worden gekozen voor een dorpel, maar ook voor een dilatatie of naadloze vloerovergang. Daar waar dilataties nodig zijn, dient rekening te worden gehouden met blijvend bewegende vloerovergangen. Voor een naadloze, geheel vloeiende vloerovergang hebben wij de Flexjoint ontwikeld: een duurzame, elastisch blijvende vloerovergang die een volledig vlak oppervlak realiseert en tegelijkertijd vloeistofdicht, slijtvast én bestand tegen schimmels en chemicaliën is.

DR Flexjoint| vloeiende vloerovergang
De vloerbeëindiging
Daar waar de vloer niet tegen een wand eindigt, moet goed nagedacht worden over de wijze van beëindiging. Wat gebeurt er bij de docklevellers? En bij overhead deuren? In het algemeen dient de rand van de vloer beschermd te worden om niet te beschadigen. Dit kan met een stevig RVS hoeklijn.
 
Samengevat

Als gebruiker of ontwerper is het heel belangrijk dat u goed aangeeft wat er gaat gebeuren op de vloer. Alleen met de juiste informatie kunnen we u de juiste vloer adviseren en zorgen voor correcte wandaansluitingen, of vloerbeëindigingen. Betrek ons in een vroeg stadium en informeer ons over de situatie en uw wensen en eisen. Dan kunnen we u de juiste vloer en vloeropbouw adviseren en infomeren over de voor- en nadelen van de verschillende vloersystemen.
Hein Steeman algemeen manager De Bedrijfsvloer

Contact

Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies over de beste wandaansluitingen en vloerbeëindigingen voor uw vloer.
Hein Steeman, algemeen manager De Bedrijfsvloer
Vorige Een goede vloercalculatie
Volgende Over antislip vloeren, vloeren op afschot en supervlakke vloeren